Składniki:
- 225g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 175g brązowego cukru
- 225g tartej marchwi
- cienki plasterek świeżego korzenia imbiru
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
-
Krem:
- 225 g niskotłuszczowego twarożku
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Tortownicę (o średnicy 20 cm) lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Marchewki
i imbir zetrzyj na tarce. Do miski przesiej suche składniki: mąkę,
proszek do pieczenia, mielony imbir i sól. Dodaj do tego cukier, starty
imbir i marchew. Wszystko razem wymieszaj.
W osobnym naczyniu
roztrzep jajka i połącz z olejem i sokiem z pomarańczy. Wlej płyn do
suchej mieszanki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Ciasto
przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż będzie
zwarte, a brzegi zaczną odchodzić od formy, ok. 40-45 min.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do
ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem. Utrzyj twarożek, dodaj do niego cukier puder i aromat waniliowy. Ostudzone ciasto posmaruj kremem.
Uwielbiam ciasto marchewkowe, idealne i na co dzień i na święta :)
OdpowiedzUsuń:) Ja też, muszę je piec zdecydowanie częściej :)
Usuńuwielbiam smak i zapach ciasta marchewkowego:)
OdpowiedzUsuńOj tak, zapach marchwi i korzennych przypraw jest cudowny :)
UsuńDziękuję - upiecz koniecznie :)
OdpowiedzUsuńKorzenne ciasto marchewkowe jest the best! Pyszne:)
OdpowiedzUsuńU mnie cała rodzina uwielbia ciasto marchewkowe :)
Usuń